monitor.bg
Събота 24 Април, 2010
Някои от градчетата в Халкидики много приличат на възрожденските ни селища
От Солун до Атон всяка стъпка нашепва история
Гърците привличат туристи с разкази за сбъднати сънища

Урануполи е последното селище, преди да се влезе в Света гора.
.
Вино и фестивали допълват слънчевите плажове
На Халкидики не разчитат само на слънцето и плажовете край морето, за да привлекат по-заможните туристи. В Арнеа и останалите селища в източната част на полуострова чак до Атон всяка седмица през сезона се организира някакъв фестивал.

Целта ни е да предложим на летовниците не само комбинация от планински и морски туризъм, но и повече незабравими атракции, казва Мария Папа от Организацията за развитие на туризма в района. Правим фестивали на мидите,  гъбите и на други растения и култури, защото местните хора почитат земята и разчитат на нея за прехраната си. В областта бързо набира скорост селският или агротуризмът, добави тя.

Една от туристическите атракции в Арнеа са винените турове с дегустация до избата на Клаудия Папаяни, в която са инвестирани 7 млн. евро, като част от тях са отпуснати от еврофондовете. Излишно е да споменаваме, че в слънчев край като Халкидики виното винаги е превъзходно.

В селището Йерисо може да се види малка корабостроителница, където може да се поръча кораб с дължина 8 - 10 метра. Построяването му отнема около година. Корабчето излиза на клиентите на цена около 30 000 евро.
.
На Света гора само със специално разрешение
Туровете до Света гора остават едно от основните пера за туризма на Халкидики. Затова между Арнеа и последния град преди Атон има 76 хотела, като някои от тях са с категория от 1 звезда и се ползват именно от поклонниците, тръгнали на поклонение в някои от православните манастири там.

Както е известно, в Света гора могат да стъпват само мъже, а процедурата за посещение там е доста сложна и се чака поне 6 месеца, за да се получи разрешение, обясниха представители на автономната монашеска република в Солун.

Манастирите имат много празници и посещенията тогава стават по-лесно. Според гръцки колеги журналисти  Атон годишно се посещава от около 180 000 поклонници.

От Организацията за развитие на туризма през това лято на Халкидики очакват около 1,5 млн. чужди туристи и още толкова гръцки. Най-многобройни ще са германците и ще достигнат поне 500 000, като те предпочитат почивката да им бъде изцяло предплатена. 150 000 руснаци ще изберат това лято курортите на Халкидики. Те са много по-платежоспособни туристи.

Бройката на българите и румънците по летовищата в тази част на Гърция е трудно да се уточни, защото те минават границата с автомобили. Според местни хотелиери българите най-често предпочитат да изкарват по около седмица в курортите на Халкидики.
.
.
.
.
Анкета
Съгласни ли сте, че уволненият шеф на спешното отделение в ИСУЛ е уронил престижа на МЗ с изказването си, че там работят "и олигофрени"?
да
не
не мога да преценя